Začínáme s vánočním pečením - výborné recepty a pomocníci

Medové perníčky

Ingredience

 

·         300 g hladké mouky

·         120 g třtinového cukru nebo jiného přírodního

          sladidla

·         3 lžíce medu

·         2 lžičky prášku do pečiva

·         2 vejce

·         Perníkové koření (Na výrobu perníkového koření

          budete potřebovat 1 lžičku mleté skořice,

          4 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, půl lžičky

         anýzu a 1 badyán. Koření vložte do hmoždíře a rozdrťte.)

Postup

Všechny ingredience vložte do mísy kuchyňského robota a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici 24 hodin uležet. Druhý den těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek vykrajujte oblíbené tvary. Perníčky pomažte rozšlehaným vajíčkem a vyskládejte na vymazaný plech. Pečte při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Upečené perníčky nechejte na chladném místě uležet.

 

Podzimní švestkové smoothie se skořicí

Ingredience

 

·         2 hrnky švestek

·         2 hrušky

·         1 lžička chia semínek

·         1 hrst vlašských ořechů

·         1 lžíce medu

·         ½ lžičky mleté skořice

·         Voda

Postup

Švestky vypeckujte, hrušky zbavte jádřince. Všechny ingredience vložte do nádoby mixéru a rozmixujte do hladka. Dle požadované konzistence přilévejte v průběhu mixování vodu. Smoothie před podáváním ozdobte plátkem hrušky a posypejte mletou skořicí.  

  

Dýňové pyré s pečeným česnekem

Ingredience

·         1 dýně Hokaido

·         4 brambory

·         1 palička česneku

·         2 lžíce olivového oleje

·         2 lžíce másla

·         Sůl

Postup

Dýni důkladně umyjte, rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostky. Zeleninu vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte do změknutí. Mezitím si rozkrojte paličku česneku, pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 až 45 minut. Pečený česnek vyloupejte a přidejte k uvařené zelenině. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré, přidejte máslo a důkladně promíchejte. Dle chuti osolte.

 

Bezlepkové květákové placky s křupavou vepřovou pečení

Ingredience

·         1 květák

·         2 vejce

·         50 g kukuřičné mouky

·         2 stroužky česneku

·         1 kg vepřové pečeně

·         Rostlinný olej na smažení

·         0,5 l zeleninového vývaru

·         2 cibule

·         2 mrkve

·         Sůl

·         Pepř

Postup

Květák umyjte a oddělte jednotlivé růžičky. Vložte je do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte do změknutí. Mezitím si omyjte maso, které na povrchu nařežte na mřížku, osolte a opepřete. Cibule a mrkve očistěte a nakrájejte na kostičky, které vložte do pekáče. Na zeleninu položte maso a podlijte zeleninovým vývarem. Přiklopte víkem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 2,5 až 3 hodiny. Uvařený květák vložte do mísy, přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek a dle chuti osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a pomačkejte vidličkou. Ze směsi tvarujte placičky, které smažte na pánvi do zlatova. Těsně před dopečením odklopte víko a nechejte na povrchu masa vytvořit kůrčičku. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.

 

Publikováno: 08.11.2018

Nákupní košík

prázdný

Uživatelské menu

Přihlásit

Ověřeno zákazníky